Οι  μαθητές  του Β1΄  αποφάσισαν στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας  και αφού διδάχτηκαν  το μάθημα « Η ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΑΛΑΤΑ» να γράψουν μια δικιά τους συνταγή   χρησιμοποιώντας τα δικιά τους υλικά για την αγαπημένη τους σαλάτα.

 

1. Η αγγουροντοματοσαλάτα  που με την προσθήκη τυριού γίνεται χωριάτικη

 

ΥΛΙΚΑ

Ένα μεγάλο αγγούρι

Δύο ώριμες κόκκινες ντομάτες

Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Λίγο  λάδι

Λίγο αλάτι

 

Παίρνουμε το αγγουράκι και το κόβουμε σε λεπτές  φέτες. Αφού πλένουμε καλά τις ντομάτες τις κόβουμε σε χοντροκομμένες φέτες. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι  και μια πράσινη πιπεριά για περισσότερη γεύση. Όλα τα παραπάνω υλικά τα ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα  και προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλατάκι  και λίγο ξίδι αν μας αρέσει.

Αυτή η σαλάτα είναι η αγαπημένη μου. Είναι νόστιμη υγιεινή δροσερή και από ότι μου είπε η μητέρα μου αρέσει στους περισσότερους .Μάλιστα   αν στη σαλάτα αυτή βάλουμε και τυρί φέτα τότε γίνεται η γνωστή μας χωριάτικη σαλάτα η οποία είναι η αγαπημένη σαλάτα και των τουριστών.

Νικόπουλος θάνος,Γιακαμόζη Τόνια, Οικονόμου Σταυρούλα, Μαλιούφα Αντιγόνη, Παπαϊωάννου ΓιάννηςΠαπαχρήστος Ιωάννης, Χατζηπαναγιωτίδου Χριστίνα, Κώττας Χρήστος

 

 

2. Πικάντικη

 

ΥΛΙΚΑ

 

Μισό λάχανο

Δύο καρότα

Μαϊντανός

Λάδι

Αλάτι

Ένα λεμόνι

 

Κόβουμε τολάχανο με ένα μαχαίρι σε πολύ μικρά κομματάκια. Τρίβουμε το καρότο σε ένα μικρό πιάτο. Παίρνουμε τα κομματάκια του λάχανου και τα ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση με άφθονο νερό. Αφού τα στραγγίσουμε  με το σουρωτήρι τα βάζουμε  μέσα σε ένα καθαρό μπολ μαζί με το τριμμένο καρότο. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τι ρίχνουμε μέσα στο μπολ. Σε ένα μικρό  βαζάκι βάζουμε λάδι , το χυμό μισού λεμονιού και λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε. Αυτό που ανακατέψαμε το βάζουμε πάνω στη σαλάτα και είναι έτοιμη. Αν θέλουμε βάζουμε και λίγες ελιές. 

Λυσίτσκας Παρασκευάς, Ζλάτης Στάθης.

 

3. ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

Πατάτες βραστές

Ένα κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες

Λίγα κρεμμυδάκια φρέσκα

Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Λίγο αλάτι, πιπέρι , ρίγανη

Λάδι και λεμόνι

 

Παίρνουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Ρίχνουμε από  πάνω το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες. Συμπληρώνουμε  το μαϊντανό , το φρέσκο κρεμμυδάκι το αλάτι , το πιπέρι και τη ρίγανη. Στο τέλος ρίχνουμε  το λάδι και το λεμόνι από πάνω.

 

4. ΦΑΣΟΥΛΟΤΟΝΟΚΡΕΜΜΥΔΟΣΑΛΑΤΑ

 

ΥΛΙΚΑ

Φασόλια μαύρα

Τόνος

Κρεμμύδι μαγιονέζα

Λεμόνι , λάδι και λίγο αλάτι

 

Αφού βράσεις καλά τα φασόλια ρίχνεις από πάνω τόνο, κρεμμύδι, μαγιονέζα, λεμόνι , λάδι και λίγο αλάτι και αφού τα ανακατέψεις καλά η σαλάτα είναι έτοιμη.

ΚΑΛΗ  ΟΡΕΞΗ