πειφεριακη δ/νση κ. μακεδονιασ

1η περιφ. δ. ε. ν. πελλασ

σχολικοσ συμβουλοσ:  αντώνιος Ι. Παππού

 

6ο δημοτ. σχολειο εδεσσασ

ταξη :   Γ2΄

δασκαλα:  Μπαχάρη Βασιλική

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2004-05

 

 

 

Σχέδιο Εργασίας : «Αμπέλι – κρασί – τσίπουρο»

 

 

Φάση 1η:          Προβληματισμός Επιλογή θέματος

            Το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς συνέπεσε με την εποχή του τρύγου. Έτσι αυθόρμητα και ομόφωνα πάρθηκε η απόφαση ν’ ασχοληθούμε στα πλαίσια και τις δυνατότητες που μας προσφέρει η Ευέλικτη Ζώνη με το συγκεκριμένο θέμα το οποίο άπτεται και της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Αγωγής Υγείας αλλά και της Λαϊκής Παράδοσης του τόπου μας 

 

 

Φάση 2η:          Διαμόρφωση Σχεδίου Εργασίας

 

Σκοπός του Σχεδίου Εργασίας

Σκοπός του σχεδίου αυτού είναι να γνωρίσουν τα παιδιά το σταφύλι ως φρούτο, τα παράγωγά του τσίπουρο και κρασί. Να γνωρίσουν επίσης τους κινδύνους που κρύβει μια διατροφή χωρίς φρούτα αλλά και αυτούς που κρύβει η κατάχρηση των οινοπνευματωδών ποτών 

 

Διδακτικοί Στόχοι

Γνωστικοί

o          Να γνωρίσουν τα παιδιά ποιες εργασίες απαιτούνται για να φτάσει το σταφύλι στο τραπέζι μας

o          Να κατανοήσουν την διατροφική αξία του φρούτου

o          Να αντιληφθούν ότι το υγιεινότερο είναι να καταναλώνουμε φρούτα εποχής

o          Να γνωρίσουν πού  παράγεται το σταφύλι

o          Να μάθουν όλη τη διαδικασία επεξεργασίας του σταφυλιού και την τελική του μεταποίηση σε κρασί και τσίπουρο

o          Να γνωρίσουν τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της χρήσης οινοπνευματωδών ποτών 

o          Να μάθουν έθιμα και παραδόσεις του λαού μας κατά την παρασκευή του κρασιού και του τσίπουρου

o          Να αναπτύξουν οι μαθητές δεξιότητες παρατήρησης, έρευνας, συνεργασίες, καταγραφής και επεξεργασίας πληροφοριών

o           Να εξασκηθούν στη χρήση πηγών για την απόκτηση γνώσεων (βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, CDs, διαδίκτυο... )

 

Συναισθηματικοί

o          Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα Αγωγής Υγείας

o          Ν’ αποκτήσουν καλές διατροφικές συνήθειες ώστε συνειδητά να προσφέρουν στον εαυτό σωστές τροφές αλλά και να καταλάβουν πότε, πώς και πόσο πρέπει να καταναλώνουμε οινοπνευματώδη ποτά

o          Να κατανοήσουν το γεγονός ότι είναι μεγάλη ευλογία για τη χώρα μας η παραγωγή τόσο ποιοτικού σταφυλιού, κρασιού και τσίπουρου που αν μη τι άλλο είναι άσχημο να καταφεύγουμε σε εισαγόμενα ποτά.

 

Ψυχοκινητικοί

o          Η ενεργοποίηση των αισθήσεων των παιδιών με τη μουσική το θεατρικό παιχνίδι και  τις τεχνικές εργασίες

 

Κοινωνικοί

o          Να  αναλάβουν  ατομικές πρωτοβουλίες τα παιδιά ώστε να καταξιωθούν στην ομάδα εργασίας αλλά και στην τάξη

o          Ανάπτυξη της αλληλοβοήθειας και της συνεργασίας μέσα στην ομάδα και στην τάξη.

o          Απεγκλωβισμός από την ψυχολογία του «εγώ» και υιοθέτηση αυτής του «εμείς»

o          Να έρθουν σε επαφή με τους παραγωγούς  και να «μάθουν να μαθαίνουν» απ’ την επικοινωνία  με τους άλλους

 

 

Μέθοδοι υλοποίησης του Σχεδίου Εργασίας

 

Ομαδοσυνεργατική και βιωματική μέθοδος

 

Οι μαθητές χωρίστηκαν απ’ τη δασκάλα σε ομάδες εργασίας. Τέθηκαν κάποιοι κανόνες ομαδικής εργασίας. Ο ρόλος της δασκάλας ήταν συντονιστικός, εμψυχωτικός και καμιά φορά «διαιτητικός» γι την επίλυση προβλημάτων.

Χρονοδιάγραμμα

 

Η υλοποίηση του προγράμματος άρχισε τον Οκτώβρη του 2004 και ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2005. 

 

 

 

 

 

Φάση 3η:                   Διεξαγωγή των δραστηριοτήτων

 

 

Πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις

 

o          Έγινε έρευνα στη βιβλιοθήκη της τάξης, στη βιβλιοθήκη του σχολείου αλλά και στην ατομική βιβλιοθήκη του καθενός για την εξεύρεση της βιβλιογραφίας

o          Επισκεφτήκαμε κληματαριές διαφόρων σπιτιών και ήρθαμε σε επαφή με τους παραγωγούς

o          Συγκεντρώσαμε φωτογραφικό υλικό από περιοδικά και εφημερίδες σχετικά με το θέμα μας

o          Έγινε επίσκεψη κατ’ άτομο στο Super Market και μετά έγινε ανακοίνωση των εμπειριών

o          Επισκεφτήκαμε το χώρο της Εκκλησίας μια και ο οίνος είναι κυρίαρχο στοιχείο της Θείας Λατρείας

o          Έγινε συλλογή συνταγών με σταφύλι και κρασί

o          Επισκεφτήκαμε ένα παραδοσιακό οινοποιείο όπου με τη βοήθεια του ιδιοκτήτη τα παιδιά γεύτηκαν κι εμφιάλωσαν κόκκινο κρασί

o          Πραγματοποιήθηκαν διάφορες τεχνικές εργασίες σχετικές με το θέμα και με διάφορες τεχνοτροπίες

o          Δημιουργήθηκε  από τα παιδιά και παρουσιάστηκε θεατρικό σκετς με τίτλο «Αναπαράσταση του Παραδοσιακού γάμου» που ως γνωστό το κρασί και το τσίπουρο παίζουν καταλυτικό ρόλο

 

Διαθεματική εξακτίνωση του θέματος

 

Η Γλώσσα μου: Καλλιεργήθηκε  η  προφορική  και η  γραπτή επικοινωνία. Οι μαθητές ήρθαν σε  επαφή με κείμενα που είχαν και εξειδικευμένη ορολογία και  επιστημονική γλώσσα. Δημιούργησαν ένα  θεατρικού σκετς. Διασκέδασαν με παροιμίες και ποιήματα σχετικά με το θέμα

Μαθηματικά: Προβλήματα και των τεσσάρων πράξεων αλλά και αυτά με τα κλάσματα εύκολα  προσαρμόστηκαν στις ανάγκες του προγράμματος

Μελέτη του Περιβάλλοντος: Εδώ υπήρχε μια σωρεία σχετικών μαθημάτων είτε για το σταφύλι, κρασί κτλ. είτε για θέματα υγιεινής διατροφής αποφυγής κατάχρησης του οινοπνεύματος.

Ιστορία: Μικρές αναφορές υπήρχαν μόνο στο μάθημα της Ιστορίας για το εμπόριο φρούτων και των παραγώγων του σταφυλιού για τη διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων αλλά αξιοποιήθηκαν ανάλογα.

Θρησκευτικά: Υπάρχουν αναφορές στα μαθήματα που είναι σχετικά με τη Θεία Κοινωνία

Αισθητική Αγωγή: Εφαρμόστηκαν διάφορες τεχνικές  με θεματολογία τα φρούτα

 

Μέσα – Υλικά

Εγκυκλοπαίδειες, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, ενημερωτικά και διαφημιστικά φυλλάδια, φωτογραφική μηχανή, βιντεοκάμερα, τηλεόραση, βίντεο, ηλεκτρονικός υπολογιστής, διαδίκτυο.

 

 

Φάση 4η:          Περάτωση του σχεδίου Εργασίας Αξιολόγηση   

 

            Με την ολοκλήρωση του προγράμματος έγινε παρουσίαση της εργασίας των μαθητών στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου και στους γονείς με τη εκτέλεση ενός θεατρικού δρώμενου με θέμα «Αναπαράσταση του Παραδοσιακού γάμου» Επίσης έγινε συλλογή των εργασιών των ομάδων και αναπαραγωγή και βιβλιοδεσία σπιράλ  ώστε οι μαθητές να έχουν ανά χείρας ως αναμνηστικό την εργασία μιας ολόκληρης χρονιάς          για το συγκεκριμένο θέμα

 

Εκτίμηση του προγράμματος

Οι σκοποί που ετέθησαν στην αρχή του προγράμματος επετεύχθησαν σε μεγάλο βαθμό κι αυτό γέμισε με ικανοποίηση όλους μας, γιατί οι κόποι μιας χρονιάς δεν πήγαν χαμένοι